Adresă:

Calea Moților 107A, Alba Iulia 510001

Orar Clinică:

L-V: 08:30 – 21:00 

Gastroenterologie

Gastroenterologia este o specialitate medicală care se ocupă de diagnosticarea, tratarea și prevenirea afecțiunilor aparatului digestiv și ale sistemului hepatobiliopancreatic. Aparatul digestiv include esofagul, stomacul, intestinul subțire, intestinul gros, rectul și anusul, iar sistemul hepatobiliopancreatic cuprinde ficatul, vezica biliară și pancreasul. Medicul gastroenterolog este specialistul care se ocupa de depistarea si tratamentul afectiunilor digestive (boli de stomac, boli de intestin subtire si gros, de ficat, pancreas, splina, vezica biliara).

Gastroenterologie

Gastroenterologia este o specialitate medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor și bolilor sistemului digestiv. La Clinica Balneomed din Alba Iulia, aveți posibilitatea să consultați un trio de experți în domeniu: Doctor Marcus Bogdan, Doctor Dorca Alexandra și Doctor Cormoș Rodica. Acești specialiști pot trata diverse afecțiuni gastrointestinale, cum ar fi refluxul gastroesofagian, ulcerele, boala inflamatorie intestinală, sindromul intestinului iritabil și multe altele.

Tratamentul în gastroenterologie poate implica o combinație de medicamente (antiacide, inhibitori de pompă de protoni, antispastice, antibiotice, antivirale), modificări ale stilului de viață (dietă, exerciții fizice, renunțarea la fumat și alcool), proceduri endoscopice (colonoscopie, gastroscopie, ERCP) și intervenții chirurgicale (rezecții intestinale, colecistectomie, tratamentul hepatitei și al cancerului).

Gastroenterologia se suprapune cu alte specialități medicale, cum ar fi chirurgia generală, hepatologia, proctologia și oncologia, deoarece afecțiunile gastroenterologice pot afecta diferite părți ale sistemului digestiv și pot necesita o abordare multidisciplinară. Colaborarea între specialiști este esențială pentru a asigura o abordare integrată a diagnosticării și tratamentului acestor afecțiuni complexe.

În plus, gastroenterologia se împarte în mai multe sub-specialități, cum ar fi hepatologia, care se concentrează pe afecțiunile ficatului și ale sistemului biliopancreatic, și endoscopia digestivă, care utilizează tehnici minim-invazive pentru a evalua și a trata afecțiunile aparatului digestiv.

Gastroenterologii pot lucra în diferite medii, precum spitale, clinici private, centre de cercetare și instituții academice. Ei pot evalua, diagnostica și trata pacienții cu afecțiuni digestive și hepatobiliopancreatice prin consultări, investigații imagistice și de laborator, proceduri endoscopice și îngrijire multidisciplinară.

Când ar trebui să mergem la un medic gastroenterolog?

Dacă ai peste 50 de ani, îți recomandăm să te întâlnești cu un gastroenterolog pentru un consult preventiv. Bărbații și femeile cu vârsta peste 50 de ani au un risc crescut de cancer de colon. Dacă te afli în această grupă de vârstă, ar trebui să fii examinat în mod regulat, iar dacă ai o rudă cu cancer de colon, ar trebui să întrebi medicul despre momentul în care este necesar să faci screening-uri.

Doctor Marcus Bogdan
Doctor Dorca Alexandra
Doctor Cormoș Rodica​

Medicul gastroenterolog tratează o varietate de afecțiuni și tulburări ale sistemului digestiv și hepatobiliopancreatic

Boala de reflux gastroesofagian (BRGE)

Afecțiune în care acidul gastric se întoarce în esofag, provocând iritații și inflamații ale mucoasei esofagiene și simptome precum arsuri în piept și regurgitații acide.

Colita ulcerativă și boala Crohn

Boli inflamatorii intestinale care afectează mucoasa intestinului gros (colita ulcerativă) sau întregul aparat digestiv (boala Crohn), provocând simptome precum diaree, durere abdominală, pierdere în greutate și febră.

Hepatita virală și ciroza hepatică

Afecțiuni ale ficatului cauzate de infecții virale (hepatita A, B, C, D și E) sau de alte factori (alcool, medicamente, boli autoimune), care pot duce la inflamație, fibroză și insuficiență hepatică.

Ulcerul gastric și duodenal

Afecțiuni caracterizate prin apariția de leziuni sau eroziuni în mucoasa stomacului (ulcer gastric) sau a primei părți a intestinului subțire (ulcer duodenal), care pot provoca durere, sângerări și alte simptome digestive.

Sindromul intestinului iritabil (SII)

Afecțiune funcțională a intestinului gros, care se manifestă prin dureri abdominale, balonare, constipație și/sau diaree, fără a prezenta anomalii structurale sau inflamatorii.

Pancreatita acută și cronică

Inflamația pancreasului, care poate fi declanșată de calculi biliari, alcool, infecții, medicamente sau alte cauze, și care poate provoca durere abdominală severă, greață, vărsături și complicații potențial letale.

Cabinet Gastroenterologie Alba Iulia

Tratamentul gastroenterologic poate implica o combinație de medicamente (antiacide, inhibitori de pompă de protoni, antispastice, antibiotice, antivirale), modificări ale stilului de viață (dietă, exerciții fizice, renunțarea la fumat și alcool), proceduri endoscopice (colonoscopie, gastroscopie, ERCP) și intervenții chirurgicale (rezecții intestinale, colecistectomie, tratamentul hepatitei și al cancerului).
Gastroenterologia se suprapune cu alte specialități medicale, cum ar fi chirurgia generală, hepatologia, proctologia și oncologia, deoarece afecțiunile gastroenterologice pot afecta diferite părți ale sistemului digestiv și pot necesita o abordare multidisciplinară. Colaborarea între specialiști este esențială pentru a asigura o abordare integrată a diagnosticării și tratamentului acestor afecțiuni.
În plus, gastroenterologia se împarte în mai multe sub-specialități, cum ar fi hepatologia, care se concentrează pe afecțiunile ficatului și ale sistemului biliopancreatic, și endoscopia digestivă, care utilizează tehnici minim-invazive pentru a evalua și a trata afecțiunile aparatului digestiv.

Gastroenterologia este specialitatea medicală care se ocupă cu prevenirea, depistarea, diagnosticarea și tratarea bolilor tubului digestiv și ale organelor anexe (esofagului, stomacului, duodenului, intestinului subțire, colonului, ficatului, vezicii biliare, pancreasului). Termenul de gastroenterologie cuprinde și hepatologie, pancreatologie, endoscopie digestivă.

Sună acum