Adresă:

Calea Moților 107A, Alba Iulia 510001

Orar Clinică:

L-V: 08:30 – 21:00 

Nutriție

Nutriția este știința care studiază modul în care organismul utilizează și procesează nutrienții, precum și relația dintre dietă, sănătate și prevenirea bolilor. Nutrienții sunt substanțele din alimente care furnizează energie, susțin creșterea, dezvoltarea și repararea țesuturilor și reglează procesele fiziologice din organism. Nutrienții se clasifică în macro și micronutrienți.

Nutriție​

Nutriția joacă un rol esențial în sănătatea și bunăstarea generală, iar Ureche Andreea este dedicată în a ajuta pacienții să adopte o dietă echilibrată și sănătoasă. Oferă consultații și recomandări personalizate pentru fiecare pacient, ținând cont de vârstă, sex, greutate, nivel de activitate fizică și orice afecțiune medicală existentă.

Nutriția este știința care studiază modul în care organismul utilizează și procesează nutrienții, precum și relația dintre dietă, sănătate și prevenirea bolilor. Nutrienții sunt substanțele din alimente care furnizează energie, susțin creșterea, dezvoltarea și repararea țesuturilor și reglează procesele fiziologice din organism. Nutrienții se clasifică în macro- și micronutrienți.

Macronutrienții sunt nutrienții de care organismul are nevoie în cantități mari și includ carbohidrații, proteinele și grăsimile. Aceștia furnizează energia necesară funcționării celulelor și a organelor, precum și materialele pentru construirea și repararea țesuturilor.

Micronutrienții sunt nutrienții de care organismul are nevoie în cantități mici, dar care sunt esențiali pentru menținerea sănătății și prevenirea deficiențelor nutriționale. Micronutrienții includ vitaminele, mineralele și anumiți compuși bioactivi, precum antioxidanții. Acestea au roluri importante în funcționarea sistemului imunitar, metabolism, coagularea sângelui, sănătatea oaselor și a dintilor, producerea de hormoni și transmiterea impulsurilor nervoase.

Ce trebuie să știm despre vizita la nutriționist?

În primul rând, persoana căreia i te adresezi trebuie să fie un specialist, de preferință medic specializat în boli de nutriție, boli metabolice, diabet sau gastroenterologie. Foarte importantă, pe lângă pregătirea academică a nutriționistului, este și experiența profesională.

Nutriționist Licențiat Ureche Andreea

Medicul nutriționist oferi sfaturi despre dietă și alimentație pentru a-ți îmbunătății sănătatea

Echilibru și varietate

O alimentație sănătoasă și echilibrată trebuie să includă o varietate de alimente din toate grupele alimentare, cum ar fi fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe, produse lactate și grăsimi sănătoase. Variația și echilibrul în dietă asigură un aport adecvat de nutrienți esențiali pentru sănătatea și bunăstarea generală.

Hidratarea

Apa joacă un rol crucial în organism, fiind implicată în numeroase procese fiziologice, precum digestia, absorbția nutrienților, transportul nutrienților și deșeurilor, reglarea temperaturii corporale și funcția cognitivă. Asigurarea unei hidratări adecvate prin consumul de apă și alte lichide sănătoase este esențială pentru menținerea sănătății și a performanțelor fizice și mentale.

Alimentația sănătoasă și prevenirea bolilor

O dietă echilibrată și sănătoasă poate reduce semnificativ riscul de boli cronice, precum obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cancerul și osteoporoza. O alimentație sănătoasă și un stil de viață activ pot îmbunătăți calitatea vieții și prelungi durata de viață.

Controlul meselor

Controlul meselor este esențial pentru menținerea unei greutăți sănătoase și pentru prevenirea consumului excesiv de calorii. Consumul adecvat de calorii în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate fizică și starea de sănătate contribuie la menținerea unei greutăți optime și la reducerea riscului de boli cronice.

Micronutrienții

Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru sănătate, fiind implicate în diverse procese biochimice din organism. Un aport adecvat de micronutrienți poate preveni deficiențele nutriționale și poate contribui la funcționarea optimă a sistemului imunitar, metabolismului, sănătății osoase și a țesuturilor.

Personalizarea dietei

Dieta ideală poate varia în funcție de vârstă, sex, nivel de activitate fizică, starea de sănătate, preferințele culinare și nevoile nutriționale individuale. Consultarea unui specialist în nutriție, cum ar fi un dietetician sau un nutriționist, poate ajuta la elaborarea unui plan alimentar personalizat, care să satisfacă nevoile și obiectivele individuale de sănătate, greutate și performanță.

Cabinet Nutriționist Alba Iulia

Nutriția joacă un rol cheie în prevenirea și tratamentul unor boli cronice, precum obezitatea, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare, cancerul și osteoporoza. O alimentație sănătoasă și un stil de viață activ pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta aceste afecțiuni și pot îmbunătăți calitatea vieții.
O dietă sănătoasă și echilibrată ar trebui să furnizeze toți nutrienții esențiali în cantitățile adecvate pentru a susține creșterea, dezvoltarea și funcționarea optimă a organismului. Alimentația ar trebui să fie variată și să includă o gamă largă de alimente din toate grupele alimentare, precum fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe, produse lactate și grăsimi sănătoase.

Nutriția este știința despre interacțiunile dintre nutrienți și alte substanțe din hrană (de exemplu, fitonutrienți, antocianine, taninuri, etc.) în raport cu mentenanța, dezvoltarea, reproducerea, sănătatea și starea de boală a unui organism. Include ingestia alimentelor, absorbția, digestia, biosinteza, catabolismul și excreția.

Sună acum